ANIMA NEWS - Boala Alzheimer ar putea fi diagnosticată cu zece ani mai devreme datorită celui mai amplu studiu din lume asupra proteinelor din organism.
Cercetătorii consideră că un simplu test de sânge poate identifica persoanele aflate în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer și poate detecta cancerul cu șapte ani înainte ca acesta să fie diagnosticat în mod obișnuit.
Potrivit experților, o „nouă eră a posibilităților” a început datorită capacității de a analiza rapid și ieftin mii de proteine din organism, care se modifică atunci când ne îmbolnăvim.
Oamenii de știință vor analiza proteinele a jumătate de milion de voluntari din cadrul studiului UK Biobank, care urmărește sănătatea persoanelor de vârstă medie și înaintată.
Profesorul Sir Rory Collins, director al studiului și al UK Biobank, a declarat: „Proteinele ne arată ce se întâmplă în organism în cazul fiecărei boli.
De exemplu, dacă putem identifica persoanele cu risc ridicat de infarct sau accident vascular cerebral pe baza proteinelor din corpul lor, medicii le pot prescrie statine la o vârstă mai tânără – nu la 50-60 de ani, cum se întâmplă acum – și sperăm că aceste medicamente vor preveni infarctul sau accidentul vascular cerebral.”
Dacă proteinele pot indica cine are un risc ridicat de cancer de sân sau cancer de colon, aceste persoane pot beneficia de mamografii sau colonoscopii mai devreme, astfel încât cancerul să fie depistat într-un stadiu incipient.
Un test de sânge bazat pe proteine ar putea, de asemenea, să detecteze demența, cancerul și alte boli în stadii timpurii și să ducă la dezvoltarea unor tratamente mai eficiente.
Un studiu realizat anul trecut pe peste 52.000 de voluntari UK Biobank a identificat două proteine în sânge care pot semnala semnele precoce ale demenței cu un deceniu înainte de diagnostic.
Persoanele participante la UK Biobank donează sânge periodic, iar toate bolile lor sunt documentate. În cazul a peste 100 de voluntari diagnosticați ulterior cu cancer, au fost identificate semne ale bolii în sânge cu mai mult de șapte ani înainte de diagnostic, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Oxford.
Acest lucru demonstrează că, prin studierea proteinelor, cancerul poate fi depistat cu mult înainte de a apărea simptomele.
Acum începe cel mai mare studiu mondial asupra proteinelor, care este așteptat să ofere date noi despre multe alte boli, inclusiv forme mai rare de cancer.
Proteinele vor juca, de asemenea, un rol esențial în înțelegerea bolilor. Primele rezultate arată că diabetul de tip 2 nu este aceeași boală pentru toți: unii pacienți au mai multe inflamații, în timp ce alții au probleme cu reglarea glicemiei. Prin urmare, tratamentele pot fi adaptate la specificul fiecărei persoane.
Proteinele indică, de asemenea, că există mai multe tipuri de depresie, fiecare necesitând tratamente diferite.
Baza de date extinsă despre oameni și proteinele lor poate arăta în ce măsură genele și stilul de viață nesănătos contribuie la apariția bolilor la vârste înaintate.
De exemplu, dacă proteinele asociate unui tip de cancer sunt mai modificate la persoanele cu anumite diete comparativ cu cele care au un risc genetic, acest lucru sugerează că alimentația joacă un rol esențial în dezvoltarea bolii.
Experții speră că noul studiu va duce la crearea unor medicamente care să reducă nivelul proteinelor nocive și să mențină sănătatea oamenilor pentru o perioadă mai lungă de timp. (Anima News)
0 Comentarii