Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

A murit Jean-Marie Le Pen, simbolul naționalismului francez


ANIMA NEWS
- În Franța, la vârsta de 97 de ani, s-a stins din viață Jean-Marie Le Pen, fondatorul partidului de extremă dreapta „Frontul Național”.
Familia sa a anunțat că acesta a murit pe 7 ianuarie, înconjurat de cei apropiați, într-un spital din Garches, lângă Paris.  
Jean-Marie Le Pen s-a născut pe 20 iunie 1928, într-un mic sat pescăresc, La Trinité-sur-Mer, din Bretania.
Tatăl său a murit călcând pe o mină germană, când Jean-Marie avea doar 14 ani.
După acest eveniment tragic, a obținut statutul de „elev al națiunii”, beneficiind de sprijin de la stat pentru copiii care și-au pierdut părinții în război.  
Le Pen și-a început cariera politică devreme.
În 1956, la vârsta de 27 de ani, a devenit pentru scurt timp deputat în parlamentul francez.
După serviciul militar și participarea la războaiele din Indochina și Algeria, a revenit în politică și, în 1972, a fondat partidul „Frontul Național”.
Această formațiune a devenit principala voce de extremă dreapta din Franța, promovând o retorică anti-imigrație și idei despre identitatea națională.  
Stilul său politic a fost adesea dur și provocator.
Le Pen atrăgea atenția prin declarații controversate, care i-au adus atât susținători, cât și critici vehemente.
În 1987, a stârnit un scandal declarând că, „camerele de gazare sunt doar un detaliu al istoriei celui de-Al Doilea Război Mondial”.  
„Nu spun că nu au existat camere de gazare. Nu le-am văzut niciodată. Nu am studiat acest subiect în mod special, dar consider că este un detaliu al istoriei celui de-Al Doilea Război Mondial”, a spus el. Aceste cuvinte au dus la numeroase procese și i-au adus reputația de antisemit.  
Scandalurile l-au urmărit pe tot parcursul carierei.
De exemplu, el a descris ocupația germană a Franței drept „nu foarte inumană”, ceea ce a provocat reacții dure. Cu toate acestea, Le Pen nu s-a dezis niciodată de declarațiile sale.  
În ciuda controverselor, în 2002, Le Pen a obținut cel mai mare succes politic al său, calificându-se în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Rezultatul a șocat Franța, iar toate forțele politice s-au unit împotriva sa, milioane de francezi ieșind pe străzi.  
În turul al doilea, Le Pen a fost învins categoric de Jacques Chirac, care a obținut un scor record de 82,21% din voturi.
„Nu am crezut niciodată că voi deveni ținta tuturor, care să se unească împotriva mea”, a spus ulterior Le Pen.  
Influența sa a început să scadă după acest episod.
În 2011, el a predat conducerea partidului fiicei sale, Marine Le Pen, care a încercat să schimbe imaginea radicală a „Frontului Național”.
Acest proces, denumit „de-demonizare”, a generat tensiuni între tată și fiică.  
În 2015, Marine Le Pen l-a exclus pe tatăl său din partid, după ce acesta a reiterat declarațiile despre camerele de gazare. „Poate că a vrut să facă un gest către establishment, excluzându-mă din partid. Dar gândiți-vă cât de mult mai bune ar fi fost rezultatele ei dacă nu ar fi făcut asta!”, a comentat Jean-Marie Le Pen.  
În ultimii ani ai vieții, s-a concentrat pe scrierea memoriilor.
Cartea sa, „Fiul națiunii”, a fost publicată în 2018.
Până la finalul vieții, Le Pen a rămas un simbol al radicalismului: pentru unii, un luptător pentru interesele naționale; pentru alții, o personificare a fobiilor naționaliste. (Anima News)  

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii