ANIMA NEWS - Mulțumim Excelenței Sale, Ambasadorul României în Israel, d-l Radu Ioanid, pentru bunăvoința de a accepta să publicăm discursul integral rostit de Domnia sa în seara zilei de 04.12.20024 cu ocazia ceremoniei oficiale de sărbătorire a Zilei Naționale a României, organizate la Tel Aviv de Ambasada României.
Încă odată, mulțumiri (Anima News)
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!
Doamnelor și domnilor,
Dragi prieteni,
Marcăm Ziua Națională a României în spirit de solidaritate cu Israelul și poporul israelian. Rana cauzată de atacul barbar al Hamas din 7 octombrie este încă deschisă. Durerea familiilor ale căror persoane dragi sunt încă ostatici în Gaza, inclusiv români, este atroce. „Aduceți-i acasă acum” nu este un slogan, ci o necesitate absolută.
Pentru România, 7 octombrie înseamnă șase cetățeni cu dublă cetățenie - soldați și civili - uciși în acea zi.
Pentru România, 7 octombrie înseamnă șase ostatici care au murit în captivitate. În timp ce 15 ostatici români au fost eliberați anul trecut, alți patru sunt încă captivi în Gaza.
România cere un armistițiu pentru eliberarea TUTUROR ostaticilor și pentru a atenua suferința umană din Fâșie. Nu există altă cale!
Am spus-o înainte. Oamenii se întreabă cum pot avea loc atrocități. Adevărul este că uităm sistematic puterea distructivă de bază a ideologiilor fundamentaliste.
Hamas este o organizație fundamentalistă islamică și trebuie tratată ca atare. Organizația teroristă Hamas nu ar trebui să conducă Gaza, să terorizeze poporul israelian și nici propriul său popor.
Cu toate acestea, nicio țară nu este imună la ideologiile fundamentaliste, care prosperă prin dezumanizarea „Celuilalt”. Să fim sinceri. Forțele extremiste sunt prezente atât în România, cât și în Israel.
Extremismul aduce ură, neîncredere și frică. Sfârșitul acestui drum este bine cunoscut. Istoria României este un exemplu.
Holocaustul din România a luat viața a cel puțin 280.000 de evrei, iar antisemitismul a fost și este parte din țesătura socială românească.
În 1918, Transilvania, Basarabia și Bucovina s-au alăturat Regatului României – marea unire pe care o marcăm astăzi.
România era unică în Europa prin diversitatea comunităților evreiești: vorbitoare de idiș în Moldova, vorbitoare de germană în Bucovina, evrei conservatori în Transilvania, sefarzi în sud.
Deși istoria evreilor din România a cunoscut și tendințe pozitive - evreii au primit drepturi egale în 1923 - ea s-a transformat rapid într-o direcție negativă marcată de fascism flagrant, antisemitism și capitolul tragic al Holocaustului în România.
Aceasta este parte din cărțile de istorie, iar albirea politică, așa cum vedem încercări astăzi, este și trebuie să rămână inacceptabilă.
România și Israel au o obligație comună de a promova educația despre Holocaust. Este o subestimare să spunem că țările noastre împărtășesc o legătură foarte specială și o prietenie adevărată.
După atacul Hamas:
- Prim-ministrul României a fost primul lider străin care a venit într-o vizită de solidaritate;
- Cooperarea noastră militară și de securitate continuă să fie puternică;
- Parlamentul a declarat 14 mai ziua prieteniei cu Israelul, care a fost solemn marcată;
- Președintele României a oferit Ordinul Meritul Cultural, Orchestrei Filarmonice Israeliene și altor cinci artiști de performanță distinși;
- Nu în ultimul rând, TAROM și alte companii aeriene românești au continuat să zboare spre Israel, iar EL AL zboară de două ori pe zi la București. România este o destinație sigură și frumoasă.
În contextul actual din Orientul Mijlociu, România sprijină eforturile diplomatice, în special inițiativa condusă de SUA pentru a consolida și extinde procesul de normalizare.
România va continua să sprijine un climat politic care să conducă în viitor la coexistența a două state, singura șansă de a vedea stabilitatea și prosperitatea pe care oamenii din această regiune le merită.
În timp ce România sprijină ferm respectarea dreptului internațional, spunem din nou și clar: nu există echivalență între Israel și organizațiile teroriste precum Hamas și Hezbollah.
Mulțumim autorităților israeliene, în special COGAT, pentru ajutorul acordat în operațiunile umanitare organizate prin mecanismul european de protecție civilă și Organizația Mondială a Sănătății.
Copii bolnavi din Gaza au fost aduși la București prin zboruri speciale.
Putem și dorim să facem mai mult.
Doamnelor și domnilor,
Acum 35 de ani, în decembrie 1989, România s-a întors în familia democrațiilor occidentale.
Românii au murit pentru valorile democrației și drepturile omului.
Democrația nu ar trebui considerată un lucru garantat. Trebuie să continuăm eforturile pentru a construi societăți puternice și reziliente, capabile să respingă toate formele de influență și interferență nedemocratică.
În încheiere, am un mesaj foarte important pentru toți israelienii cu rădăcini românești: aveți un rol crucial în relațiile dintre România și Israel. Sunteți nu doar legătura umană dintre cele două țări, dar puteți contribui prin a responsabiliza și trage la răspundere clasa politică israeliană pentru direcția pe care o ia în această relație specială cu România.
Contăm pe voi!
Vă mulțumesc!
0 Comentarii