ANIMA NEWS: Profesorul Geoffrey Hinton, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pentru cercetări în domeniul învățării automate (machine learning), este extrem de îngrijorat de creșterea neașteptat de rapidă a „copilului său” și avertizează că dezvoltarea tehnologiei AI evoluează chiar mai repede decât a anticipat el, iar amenințarea unui „apocalips tehnologic” se apropie vertiginos.
Anul trecut, profesorul Hinton a părăsit compania Google și a făcut o prognoză apocaliptică — dacă nu sunt luate măsuri urgente de reglementare, inteligența artificială poate distruge umanitatea.
Într-un interviu acordat postului de radio BBC 4, profesorul Hinton a declarat că, de atunci, așteptările sale au devenit și mai sumbre.
Dacă anul trecut evalua riscul ca civilizația să dispară în următorii 30 de ani la 10%, acum probabilitatea unui scenariu apocaliptic a crescut la 10-20%, iar termenul s-a redus cu un deceniu.
„Peste douăzeci de ani, va trebui să facem față unei entități mai inteligente decât noi... Știți vreun caz în care cineva mai puțin inteligent a reușit să-l controleze pe cel mai inteligent? Gândiți-vă la momentul în care aveam trei ani; la fel de neajutorați ne vom simți și noi în fața unor «mașini adulte»”, explică „părintele inteligenței artificiale”.
Profesorul Hinton propune o altă analogie la fel de sugestivă, comparând revoluția AI cu revoluția industrială de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea.
Atunci, mașinile au devenit mai puternice din punct de vedere fizic decât oamenii și au eliminat necesitatea forței musculare. Vedem cu ochii noștri consecințele acestei revoluții asupra speciei umane: epidemia globală de obezitate și alte „boli ale civilizației”.
Iar acum, imaginați-vă ce se va întâmpla când inteligența va deveni, pentru oameni, la fel de „neobligatorie” precum mușchii puternici.
Cercetătorul nu îndeamnă la oprirea dezvoltării tehnologiei; el înțelege mai bine decât oricine ce posibilități grandioase se pot deschide în toate sferele vieții.
Îl îngrijorează, însă, faptul că evoluția politică a societății rămâne în mod evident în urma creșterii posibilităților tehnologice.
În goana pentru maximizarea profiturilor, piața liberă nu ține cont de consecințe, iar guvernele nu sunt capabile să adapteze rapid reglementările la situația nouă.
Ce se va întâmpla cu noi peste 10-20 de ani?
Răspunsul la această întrebare, spune Hinton, „depinde foarte mult de ceea ce sistemele noastre politice vor putea face cu aceste tehnologii”. „Suntem într-o situație în care trebuie să fim extrem de precauți și să gândim foarte bine dezvoltarea unei tehnologii potențial foarte periculoase”, avertizează profesorul Hinton. (Anima News)
0 Comentarii