Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Fostul președinte al SUA, Jimmy Carter, a decedat la vârsta de 100 de ani


 ANIMA NEWS
- Jimmy Carter, cel de-al 39-lea președinte al SUA, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a decedat la vârsta 100 de ani. Despre decesul fostului președinte american a informat fiul acestuia, James Carter.În februarie 2023, Centrul Carter a comunicat că, după o serie de spitalizări, Jimmy Carter va înceta tratamentul și se va afla acasă, unde i se va asigura îngrijire.
În ultimii ani, el a fost tratat pentru o formă agresivă de melanom.  
Rosalynn Carter, cu care Jimmy Carter a fost căsătorit mai bine de 77 de ani, a decedat la 19 noiembrie 2023, la vârsta de 96 de ani.  
Jimmy Carter s-a născut și a crescut în Plains (statul Georgia), într-o familie de fermieri care cultivau arahide.
În 1946, a absolvit Academia Navală a SUA și s-a alăturat Forțelor Navale americane.
După lăsarea la vatră, a susținut mișcarea în curs de dezvoltare pentru drepturile persoanelor de culoare din SUA și a devenit activist al Partidului Democrat. Între 1967 și 1971, a fost senator al statului Georgia din partea celui de-al 14-lea district electoral, iar după încheierea mandatului a devenit guvernator al statului Georgia.
Deși Carter era puțin cunoscut în afara statului său natal, în 1976 a devenit candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidențiale și l-a învins pe republicanul Gerald Ford.  
În primele zile ale mandatului său prezidențial, Jimmy Carter a anunțat amnistia pentru toți cei care s-au sustras de la recrutare în timpul Războiului din Vietnam.
Sub conducerea sa, au fost create Departamentul de Educație și Departamentul de Energie ale SUA. Ultimii ani ai președinției sale au fost marcați de criza energetică, de luarea de ostatici americani în Iran și de invazia sovietică în Afganistan, la care a reacționat punând capăt politicii de destindere (detente) față de URSS și formulându-și propria doctrină.
La alegerile prezidențiale din 1980, a suferit o înfrângere răsunătoare, pierzând în fața lui Ronald Reagan.
Mandatul său prezidențial este considerat de specialiști ca fiind „sub medie,” însă activitatea sa de după încheierea mandatului este în mod tradițional foarte apreciată.  
După încheierea mandatului, a fondat Centrul Carter – o organizație non-profit pentru apărarea drepturilor omului – și a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru activitățile legate de acest centru.
Jimmy Carter a scris mai multe cărți, care includ atât memorii politice, cât și poezii.  
În 2002, Jimmy Carter a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, inclusiv pentru realizarea păcii între Israel și Egipt. Carter a criticat dur Revoluția Islamică din Iran și invazia sovietică în Afganistan, iar ca urmare a acestei invazii a boicotat Jocurile Olimpice de la Moscova.  
În ultimele decenii, el a criticat în mod vehement statul evreu, acuzând Israelul de „apartheid.”
În 2015, în timpul unei vizite în Israel, președintele Reuven Rivlin și prim-ministrul Benjamin Netanyahu au refuzat să se întâlnească cu el. (Anima News)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii