Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Este Iranul în pragul unei revoluții?

 


ANIMA NEWS
- Prăbușirea regimului lui Bashar al-Assad a zguduit din temelii regimul ayatollahilor din Iran, care acum se confruntă cu critici chiar și din partea cetățenilor care altădată le erau loiali. Criticile pătrund în toate straturile societății și sunt vehiculate chiar și de mass-media oficială.  
Discursul premierului israelian Benjamin Netanyahu adresat poporului iranian reflectă pe deplin sentimentele iranienilor și, într-o anumită măsură, le poate chiar influența direcția.  

Valul de nemulțumire după căderea lui Assad  

După prăbușirea regimului lui Assad, critici vehemente la adresa ayatollahilor au devenit tot mai frecvente.
Oamenii sunt furioși că cei 30 de miliarde de dolari investiți de Iran în menținerea regimului Assad pe parcursul celor 13 ani de război civil au fost pierduți.  
Conform unui articol publicat pe 14 decembrie în *The New York Times*, nemulțumirile sunt exprimate chiar și de cercurile conservatoare, care până recent sprijineau regimul.
Autoritățile încearcă să reducă amploarea acestui val de nemulțumire, anchetând chiar și un fost parlamentar care a dezvăluit suma uriașă cheltuită în Siria.
Cu toate acestea, valul de critici a depășit deja rețelele sociale și a pătruns în mass-media oficială, inclusiv în ziare și posturi de televiziune.  
Un membru al Gărzilor Revoluționare a declarat sub anonimat că prăbușirea regimului Assad în doar 11 zile este percepută de regimul iranian drept „căderea Zidului Berlinului pentru axa rezistenței.”  
„Am pierdut tot ceea ce am luptat să protejăm timp de 13 ani,” a spus acesta.  

Critici economice și morale  

Opozanții regimului din Iran sărbătoresc prăbușirea lui Assad, considerând că aceasta va pune capăt cheltuielilor enorme pentru menținerea puterii lui.
Pe lângă nemulțumirile economice, familiile soldaților uciși în Siria pun sub semnul întrebării rostul sacrificiilor lor.  
Ali Reza Mokrami, un fost combatant în Siria, acum jurnalist, a criticat dur strategia iraniană într-un articol publicat online.
„Cum ați putut investi miliarde din banii poporului în Assad, dacă acesta nici măcar nu vă asculta?” a scris el, făcând referire la avertismentele ignorate ale liderilor iranieni față de pericolul rebelilor.  
Pe de altă parte, profesorul de relații internaționale Ibrahim Mutaji de la Universitatea din Teheran a recunoscut că Iranul și-a pierdut statutul de mare jucător regional. „Iranul s-a redus la un stat obișnuit,” a spus el.  
Criticii regimului cer schimbarea strategiei în favoarea formării de alianțe cu alte state, renunțând la sprijinirea micilor grupări pro, vulnerabile la prăbușire.  

Discursul lui Netanyahu și ecoul său în Iran  

Benjamin Netanyahu a adresat recent un mesaj poporului iranian, în care a spus că regimul ayatollahilor se teme de propriul popor.  
„Într-o zi, totul se va schimba. Iranul va fi liber. Nu am nicio îndoială că împreună vom transforma Orientul Mijlociu într-un loc al păcii și progresului,” a spus premierul israelian.  
Netanyahu a criticat regimul de la Teheran pentru cheltuirea miliardelor de dolari pe susținerea grupărilor teroriste precum Hamas, Hezbollah și regimul Assad, în timp ce poporul iranian suferă din cauza crizei economice și a penelor de curent.
El a subliniat că acești bani „furați de regim” ar fi putut fi folosiți pentru a îmbunătăți viața cetățenilor iranieni.  
Netanyahu a făcut apel la poporul iranian să nu renunțe la speranță, sugerând că libertatea este mai aproape decât cred mulți.
El a promis, de asemenea, că Israelul este deschis către pace, nu doar cu Iranul, ci și cu noile autorități din Siria, dacă acestea vor dori același lucru. (Anima News)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii