ANIMA NEWS - Pe măsură ce știrile privind armistițiu între Israel și Hezbollah din Liban captează atenția, viitorul Fâșiei Gaza rămâne în plan secund. Totuși, acest subiect este readus constant în prim-plan de politicienii și presa din Israel și din lumea arabă.
În paralel, mediatorii, în special SUA, încearcă să obțină o încetare a focului în Gaza, dar fără o clarificare a viitorului acesteia, negocierile pentru eliberarea prizonierilor israelieni sau un armistițiu durabil nu par posibile.
În urmă cu un an, viitorul Gazei era discutat doar de experții israelieni și occidentali.
Astăzi, tot mai multe voci arabe își exprimă ferm poziția: Israelul trebuie să părăsească Gaza și să susțină crearea unui stat palestinian, un scenariu complet inacceptabil pentru guvernul israelian.
De menționat faptul că Hezbollah a acceptat să nu mai condiționeze frontul libanez de cel palestinian, deși până recent declara contrariul.
Atacurile Hezbollah asupra Israelului au început pe 8 octombrie 2023, la o zi după atacul Hamas asupra Israelului, declanșând războiul „Săbiile de Fier”. Ulterior, Hezbollah a declarat că va continua atacurile până la încetarea focului în Gaza.
Presiunea militară asupra grupării și dorința acesteia de a supraviețui au forțat schimbarea poziției.
Conform unor surse, acordul cu Libanul ar putea reduce presiunea americană asupra Israelului privind Gaza și ar putea ridica embargoul asupra livrărilor de armament. De asemenea, pe 26 noiembrie, trimisul special al SUA pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, este așteptat în Arabia Saudită pentru a explora posibilitatea replicării armistițiului libanez în Gaza, deși perspectivele de succes sunt neclare.
Spre un control militar al Gazei?
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat recent că Hamas „nu va mai exista” în Gaza.
El a indicat că Israelul își va asuma un control total asupra securității în Gaza, inclusiv prin prezența militară strategică în zone precum Coridorul Filadelfiei.
Netanyahu a respins ideea unei înțelegeri cu Hamas, insistând că Israelul va rămâne activ în Gaza pentru a preveni ca ajutorul umanitar să ajungă la grupările teroriste.
În același timp, presa arabă raportează că Israelul construiește infrastructură militară pentru o prezență de lungă durată în Gaza.
Planurile israeliene includ implicarea unei companii internaționale pentru distribuția ajutorului umanitar în Gaza, sub protecția IDF.
Costurile acestei operațiuni sunt estimate la 60 de milioane de dolari pentru securitatea convoaielor, pe lângă 200 de milioane pentru distribuția efectivă a ajutorului.
Alternative arabe și internaționale
Peisajul politic arab se concentrează pe scenarii precum guvernarea Hamas, o administrație internațională sau un guvern de unitate palestinian.
Potrivit unui raport al Centrului Palestinian pentru Studii Politice, 58% dintre palestinieni preferă guvernarea Hamas, în timp ce 20% susțin revenirea Autorității Palestiniene.
Arabia Saudită și EAU promovează ideea unei administrații palestiniene de unitate, dar cer reforme majore în cadrul Autorității Palestiniene.
De asemenea, există discuții despre o misiune internațională temporară în Gaza, care să gestioneze criza umanitară și să pună bazele unui stat palestinian.
Concluzii
Fâșia Gaza rămâne o zonă de incertitudine și tensiuni.
În timp ce Israelul își consolidează controlul militar, presiunile internaționale și arabe solicită o soluție politică, care să ducă la stabilizarea regiunii și, eventual, la crearea unui stat palestinian.
În lipsa unui compromis, haosul din Gaza va continua.
0 Comentarii