ANIMA NEWS - Templul Cerealiștilor (Grânarilor), cunoscut și sub numele de Sinagoga Mare, monument istoric din Bacău, și-a redeschis porțile printr-un ceremonial impresionant. Evenimentul marchează o etapă importantă în păstrarea patrimoniului cultural și spiritual evreiesc din România.
Această reinaugurare coincide cu cea de-a 22-a ediție a seminarului „Bereshit”, desfășurat în Bacău sub tema „Israel în inimile noastre”. Organizat de Federația Comunităților Evreiești din România (FCER-CM), cu sprijinul American Jewish Joint Distribution Committee și al Universității Comunității Evreiești Europene, seminarul oferă participanților o incursiune în cultura evreiască alături de renumiți profesori din Israel.
Personalități prezente la eveniment
Ceremonia a adus împreună numeroase personalități din România și străinătate, inclusiv Excelența Sa Dr. Lior Ben Dor, Ambasadorul Statului Israel în România, prim-rabinul Rafael Shaffer, primarul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, deputatul Silviu Vexler, președintele FCER, generalul-locotenent (r) Corneliu Postu și alte oficialități locale și naționale.
Sala principală a Templului s-a umplut de participanți veniți din toate colțurile României, membri ai comunităților evreiești și reprezentanți ai altor comunități etnice, toți uniți de respectul față de acest loc istoric.
Ceremonialul religios
Momentul central al evenimentului a fost ceremonialul de montare a unei mezuze pe cadrul ușii de la intrare, urmat de citirea din Tora a fragmentului „Inaugurarea templului”.
Sulurile sfinte au fost purtate prin întreaga sală sub coordonarea prim-rabinului Rafael Shaffer.
Președintele Comunității Evreilor din Bacău, Hainrich Brif, a impresionat audiența sunând din shofar, un instrument antic realizat din corn de berbec.
În cadrul ceremoniei, au fost rostite rugăciuni pentru România și pentru soldații israelieni care luptă în prezent pentru pace.
Discursuri și semnificații
Excelența Sa Lior Ben Dor, prim-rabinul Shaffer, primarul Lucian Stanciu-Viziteu și deputatul Silviu Vexler au dezvelit placa inaugurală montată la intrare.
Participanții au ascultat și mesajul premierului Marcel Ciolacu, în care acesta a evidențiat importanța redeschiderii acestui simbol al comunității evreiești.
Au urmat alocuțiuni ale oficialilor, printre care Ciprian Olinici, secretar de Stat pentru Culte, și Israel Sabag, directorul JDC România.
Excelența Sa Lior Ben Dor a impresionat publicul amintind de rădăcinile sale băcăuane și rostind o parte din discurs în limba română.
Istoria și restaurarea Templului
Construit între 1887 și 1899, Templul Cerealiștilor este singura sinagogă care a supraviețuit intactă din cele 22 existente înainte de Primul Război Mondial în Bacău.
De-a lungul anilor, clădirea a suferit daune cauzate de incendii, însă decorurile interioare, realizate de Avram Mendel Grünberg între 1926-1927, s-au păstrat până astăzi.
După ce și-a încetat funcționarea în 1955, templul a fost ascuns în anii ’60 de clădiri rezidențiale, fiind declarat obiectiv muzeal în 1991 și inclus în patrimoniul istoric al României în 2004.
Restaurarea actuală, realizată sub coordonarea arhitectului Teodor Anghel, a fost posibilă datorită inițiativei FCER-CM și a Comunității Evreilor din Bacău, cu sprijinul financiar al Guvernului României, Secretariatului de Stat pentru Culte și Primăriei Bacău.
Concluzie
Reinaugurarea Templului Cerealiștilor este mai mult decât o simplă restaurare – este o reafirmare a valorilor comunitare, a istoriei comune și a respectului față de diversitatea culturală care definește identitatea României. (Anima News)
Sursa: Deșteptarea.ro
0 Comentarii